Sykdom kelpie

Jeg har skrevet litt om hva jeg mente om mentalitet på kelpie før, utifra mitt ståsted, og det ble veldig mange kommentarer rundt det innlegget. Blant annet at jeg burde bytte rase ettersom jeg ikke var fornøyd 😉  Du kan lese det innlegget her, og stort sett så mener jeg det samme i dag. «Jeg vil ha en hund med alt»

Så kan vi snakke om sykdom. Stort sett så er statistikken fin når det kommer til det som undersøkes mest: HD & AD, de er en lav % som har anmerkning og en enda lavere % som får problemer med sin anmerkning. PL forekommer og anmerkning på øyner forekommer i mer eller mindre alvorlig grad, heldigvis de fleste i mindre grad. Men alt dette mener jeg at en avlshund bør sjekke. (PL får jeg sjekket av kiropraktor og dermed ikke offisielt)

Rygg har fått fokus, spesielt etter at Finland fikk ett bra system for det. Det er mange med anmerkning, men også her i en mild eller mer alvorlig grad. Generelt så mener jeg alle avlsdyr OG hunder som brukes aktivt bør røntgen hele ryggen sin rett og slett for å ha en forståelse av hva utgangspunktet til hundene her. Så langt har jeg selv eid/avlet hunder som har hatt fusjon i mellom virvler i bekkenet, hatt en virvel for lite i forhold til normalen og andre igjen med LTV4 som ikke nødvendigvis sliter med skjelettet men muskelaturen rundt blir belastet. Rasen er aktiv, rasen belaster kroppen sin veldig mye – så en avlshund bør ikke som utgangspunkt starte med defekter i ryggen som ikke er av en veldig mild grad som aldri har gitt symptomer. Arvegang er ukjent og selvsagt kan ryggproblemer senere være påvirket både av bruk, uhell, manglene oppvarming +++

Alt dette over er det skjeldent noen hunder dør av, det kan behandles, få smertelindrende og tilpasse trening. Det er ikke mange hunder som dør med anmerkning på noe av dette (men selvsagt en og annen som har ekstremt uflaks)

Så har vi hjerte..

Hentet fra RAS i Sverige:

4.4. Hjärtfel

Statistik från Agria Breed Profile visar att Australian Kelpie drabbas av hjärtfel i något högre grad än medelrasen

4.4.1. Endocardos/Kronisk mitralisinsufficiens

Kronisk mitralisinsufficiens (även känt som endocardos) är en sjukdom som ger degeneration av klaffarna mellan förmak och kammare i hjärtat och är en sjukdom som också kan förvärvas. Affekterade hundar ska inte användas i avel.

4.4.2. DCM

DCM står för dilaterad cardiomyopati vilket innebär hjärtmuskelsvaghet. För att fastställa diagnos krävs ultraljudsundersökning av hjärtat. Hunden är oftast symptomfri tills den får hjärtsvikt. Sjukdomen är ärftlig och affekterade hundar skall inte användas i avel. Enstaka individer är diagnostiserade med DCM.

Mitralinsufficiens er vel det man ser mest av. Og da på unge hunder, vi snakker ned i 2-3 års alder. Utviklingen er for nå ukjent, men man både vet om og hører om kelpie som enten får hjertesvikt eller avlives pga de begynner få komplikasjoner med hjerte før de er 10 år. altså FØR 10 år og enda yngre og da gjerne tilpasset liv over 1 år eller to for å ikke anstrenge hjertet + medisinering. Noe en frisk rase ikke burde ha noe problem med å bli så lenge det ikke skjer en ulykke eller skade som skaper problemer.

Flere mener det er «bare til å lytte på hjerte». Men er det virkelig så enkelt? Jeg vet om flere som har fått beskjed om at hjerte er tipp-topp ved lytting og kort tid etter blir syke. Jeg vet om FLERE som har blitt lyttet på før de har gjort ultralyd av hjertet som viser seg ha ganske greie lekkasjer i mitral klaffen.

At ultralyd på hjertet er noe som MÅ gjøres før avl, og ikke eldre ultralyd enn 1 år, det burde det ikke være noen tvil om vel? også kan man gjerne krangle om at det er dyrt blablablabla. Men om du faktisk har tenkt å ha kull og beregner ett snitt på feks 6 valper: så sleng på 500-1000 kr pr valp også du har dekket UL på både hannhund og tispe. Og der burde vel egentlig valpekjøper være lykkelig over at du faktisk gjør det selv om valpen blir dyrere vel? Og om du tar UL og det er anmerkning, hva da? Vel da har du muligens spart potensielle valpekjøpere fra å miste hunden sin før tiden. Win Win kaller jeg det.

Det fins andre sykdommer man også bør være oppmerksom på som EP, Allergi er stadig i anmarsj osv. men det er sykdommer som ikke kan testes på noen måte. Alt det over kan undersøkes i forkant i stor grad. Både EP og Allergi kan komme litt brått på, men samtidig viser det seg gjerne at det er «noen» som ikke har fortalt hele og fulle sannheten om søsken/foreldre/slektninger. Eller ikke tatt hensyn til. Men dette er noe som er vanskelig å kunne «kreve» som en valpekjøper for det er rett og slett noe som krever ren kunnskap og interesse av å grave – og ikke minst: at alle er åpen og ærlig.

 

Med alt dette sagt så kan jeg skrive at dette er bare mine egne tanker, jeg sitter ikke i noen form for styre eller avlsråd. Dette er ikke rettet mot noen spesielle, men mer ment som en informasjon til de som faktisk ser på rasen. Stort sette er kelpien en frisk rase, men om ikke helse taes på alvor alt fra micro nivå så vil det ikke fortsette på den måten igjennom mange generasjoner. 

Reklame

3 kommentarer om “Sykdom kelpie

  1. Ang ltv så er arvegangen kjent. Det er samme arvegang som DM bla med affisert, bærer og fri. Siden det ikke finnes gentest, enda, så har man ingen mulighet til å vite om bærere annet enn å se hva de avler. Ltv kan ligge skjult i generasjoner om man parer bærer og fri, men vil mest sannsynlig komme frem før eller siden når man på slump parer to bærere.

    Finnes en finsk studie som jobber med å finne dna’et som er innvolvert og få på plass en gentest, så anbefaler alle som har en affisert hund og ta kontakt der og sende blodprøve som de kan bruke i studien. https://www.koirangeenit.fi/english/projects/ongoing-research-projects/bone-diseases/lumbosacral-transitional-vertebr/

    • Takk 😀 Det viste jeg faktisk ikke! Dessverre har ikke de andre nordiske landene slengt seg på en avlesning her, så man er avhengig av å gå til den rette og dyktig veterinær for å få en bra avlesning av bildene. Sist jeg snakket med NKK så var det ikke mulig. MEN de skriver en uoffisiell anmerkning på av transitional Vertebrae om det fins det på dokumentet.
      Skal sende link til denne til mine finske venner. Har ikke hørt de nevne noe om det.

  2. Helt enig med deg. Jeg spurte nkk helt nylig, de sa ikke noe om at de ikke kunne lese av, kommentaren var at det måtte komme krav/ønske fra raseklubben om avlesning for at det skulle være aktuelt. All den tid det er arvelig og et økende problem så synes jeg de i det minste kunne nevnt det med en kommentar under «andre diagnoser» eller hva den fanen heter. Trenger egentlig ikke grad heller, bare vite om hunden er affisert eller ikke.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s