Det man ikke snakker om…

Jeg ble er veldig usikker på om jeg skulle skrive dette, men samtidig så må «noen» også ta opp tema. Noe blir selvsagt satt på spissen (noe jeg tror mange reagerer på når jeg skriver ofte 😉 ) men samtidig så er det litt viktig å ta opp.

På en brukshundrase så er det jo ofte forsjellige mål HVA man vil ha, jeg som kommer fra for eksempel sch fra brukslinjer har enda til gode å møte en «for skarp» AK.

Men det jeg gjerne vil si noe om er den sosiale usikkerheten og veldig myke hunder. Jeg har jo selv hatt ett sosialt usikkert kull, dessverre så hadde de også mye skarpe – så de ville gjerne ordne opp i ting selv. En dårlig kombinasjon dessverre. :/  De kan gjerne være skarpe og de kan «gjerne» være usikker-men kombinasjonen blir fort katastrofal.

Jeg fikk mulighet til å stå se på alle hundene som ble stilt på en utstilling nylig, og det var mange AK representert. Jeg la merke til at alt for mange hunder viste sterkt ubehag ved håndtering, og måtte holdes fast (av type «ikke gå unna dommeren» ikke som jeg er vant med «ikke hopp på dommeren». For meg er det to forsjellige å holde fast hunden) Flere hadde t.o.m flyktforsøk fra dommer og var tydelig berørt når de skulle løpe til og fra (type gjorde avvik når de skulle løpe mot dommeren igjen o.l.) Det var ingen bitt forsøk, men noe føltes veldig feil ved å se dette. Har de blitt for myke eller er det sosial usikkerhet som skinner igjennom? De lot seg ikke løfte etterpå av verken godis eller oppmuntring fra sin handler, men ble stående i en veldig usikker og «lav» possisjon.

Jeg tenkte først ikke si noe om dette, for jeg hørte ikke prat rundt ringen om det og lurte på om det var jeg som overdrev. For jeg kjente faktisk inni meg «Er dette en kelpie jeg vil ha?» og fikk litt vondt i hjertet mitt.  I går snublet jeg tilfeldig over en som eide AK for mange år siden og var aktiv. H*n hadde stått og tittet på bedømmelsen også (jeg fikk ikke det med meg 😉 ) Og lurte på hva som hadde skjedd med rasen. 70% av de som var i ringen viste tydelige tegn på usikkerhet.

Er det slik vi vil ha det? Bare noen tanker her en tidlig ettermiddag 🙂

En kommentar om “Det man ikke snakker om…

  1. Du er ikke den eneste som har lagt merke til det nei. Før så jeg mest sosiale kelpier. Sosiale og trygge. Nå syns jeg stadig oftere at jeg ser kelpier som kamuflerer usikkerhet med smiskete hypersosial adferd og til og med hunder som trekker seg unna 😦 Håper oppdretterne kan få opp øynene for det som er i ferd med å skje og snu trenden før denne flotte bruksrasen ødelegges 😦

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s