Cerebellar Abiotrophy

Jeg har fått litt spørsmål om hva dette egentlig er, og har samlet info fra forsjellige kilder for å lage en liten forenkling av hva sykdommen innebærer. Det er ingen utbredt sykdom! Men helt klart en sykdom som etter mitt syn krever ekstra oppmerksomhet med tanke på konsekvensene den har:

 

Cerebellar Abiotrophy på Australsk Kelpie

Kort om hva Cerebellar Abiotrophy er:

Cerebellum er den delen av hjernen som regulerer kontroll og kordinasjon av bevegelser. Ved denne sykdommen er den delen av hjernen gjerne normal ved fødselen, men senere svekkes/degenereres den. Tidlige symptomer på sykdommen er dårlig koordinering og mangel på balanse.

Hvordan arves Cerebellar Abiotrophy:

Det er sterke mistanker, ut i fra andre raser med tilsvarende sykdom, at det er en resisiv nedarving. Det betyr at begge foreldre må være bærere eller affisert av sykdommen for at det skal gi utslag på avkom.
Bærere viser ingen symptomer, affiserte dyr viser alt fra milde til sterke symptomer.

Hvordan stilles det diagnose:

En veterinær kan gi en sannsynlighets grad av sykdom på bakgrunn av symptomer og utelukke andre sykdommer. Ettersom det per dags dato ikke finnes en DNA test må hunden obduseres for å gi en 100% diagnose.

Hvordan behandles sykdommen:

Det fins ingen behandling for sykdommen, og de fleste kommer tilslutt til ett punkt i sykdommen hvor avliving er anbefalt av dyrevern hensyn.

Avls anbefalingen til andre raser med tilsvarende sykdom, med og uten DNA test er dette:

Da det ikke fins DNA test som kan vise om hunder er bærer eller affisert anbefaler at affiserte hunder, deres foreldre og søsken ikke skal avles på.

Ved DNA test avles «bærer» utelukkende med «fri» hunder.

_____________________________________

 

En liten film av en affisert Kelpie:

http://www.youtube.com/watch?v=ecoUV8iw6K8

 

 

 

6 kommentarer om “Cerebellar Abiotrophy

 1. Hjerteskjærende klipp altså. Mulig noen ville si at jamen den ser da ut å være glad nok, men det er en kelpie, den forsøker å ta øyekontakt, forsøker å være kelpie – men en kelpie kan ikke være kelpie uten å ha kontroll! Godt med fokus på denne lidelsen!

 2. Helt enig med Tonje! Dette er ikke noe verdig liv for noen hunder. Godt at det har blitt fokus på sykdommen og at man unngår å avle selv om man ikke vet helt sikkert om hvor arvbart dette er. Ingen vits å ta noen sjansen på slike sykdommer.

 3. Jeg er litt redd for at «kelpien er en frisk rase» har blitt en liten hvilepute. Ja, jeg annser fortsatt rasen som en av de langt friskere rasene som fins. Men sykdommer som dukker opp blir ansett som «enkelt tilfeller», syns liksom jeg hører om allergi, ryggproblemer, prostata problemer, dårlige tenner osv men det er alltid bare «tilfeldig» og rasen er jo frisk så det blir ikke tatt tak i. Hvorfor ikke ta det ved roten med en gang tenker jeg, også de sykommene som ikke fins på papir og registreres. Ellers ender man med en mindre og mindre frisk rase etterhvert som generasjonene går..
  Sikkert dobbeltmoralsk av meg siden jeg nå tenker avle på Talli med katerakt, men jeg annser det som en «mild» sykdom som affiserer minimalt om overhode. En diagnose er det ja, men så lenge «ingen» øyenlyser så vet jeg ikke hvor mange som har det heller.. Og det er en nok så «mild» diagnose sammenlignet med annet.
  Heller sjekke og være åpen om «for mye», da kan man i det minste unngå å dobble det! Og valpekjøper/oppdrettere får mulighet til å avgjøre kjøp/avl selv med for mye informasjon enn for lite.

  Litt uryddig her, men som dere skjønner så surrer det mange tanker her nå 😉

  • Når man ikke har en enorm populasjon å ta av, må man prioritere simpelthen. I mine øyne er katerakt langt mindre alvorlig enn CA og EP, og er noe man kan fokusere på senere når lidelser som CA og EP er helt under kontroll. CA og EP er ødeleggende lidelser, en svak katerakt kan ikke måle seg i nærheten av det i alvorlighetsgrad. Man må sikkert eksludere en del hunder pga CA og EP, da har man ikke råd til å utelukke gode hunder bare pga katerakt!

 4. Tilbaketråkk: Snart nytt år | Monicas blog

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s