Svaret på bloggen i går er vel: JA!?

Var å øyenlyste Talli i dag. Uten at jeg haddde noen mistanke om noe, men om man driver prøver få noe gjort mer så bør man vel også gjøre det selv?

Som sagt så gjort. Det fins autorisert øyenlyser på Jessheim med dropp inn tid mandager og tirsdager.

Først undersøkt uten noen form for dilatasjon og 30 min etterpå med fullt ditatert øye.

Veterinæren var fort ferdig med det ene øyet, men gikk over det høyre øyet 3-4 ganger. Før hun fortalte at Talli har en liten katerakt (evt kalt Grå stær på folk). Hun er veldig lite affisert, dvs det fins helt bakert i linsen en liten flekk. (post.pol)

Men hun må nok følges opp årlig med tanke på utvikling og evt behov for å bytte linsen før det utvikler seg til blindhet. Slik det var nå så var det nok som jeg sa til veterinæren: «Jeg har aldri meket noe problem med synet hennes, eller atferds endringer i mørke e.l.».

Det er veldig synd, og det betyr for meg at jeg kommer til å øyenlyse alle hunder hos meg som skal i avl. Jeg kommer også til å komme med ett sterkt ønske mot hannhunder for å få det gjort (om så jeg må dekke det), men jeg vet at i enkelte landsdeler så fins det kun mulighet for øyenløysning 1-2 ganger i året, eller evt fly.

Jeg oppfordrer også mine valpekjøpere til å følge anbefalingene som fins på raser med evt øyesykdommer som er ved:

1år, 4år og 7 år. Og evt før valpekull.

Talli ble forøvrig sist øyenlyst fri 21.02.2012, nesten 2 år gammel.

Blaze blir øyenlyst hvert år pga skaden på øyet som følges opp. Men blir ikke offiselt øyenlyst, men jeg hører alltid med veterinær om de evt hadde sett noe mer om det var der under undersøkelsen og svaret er alltid «Ja».

Jeg håper flere oppdrettere tar ett lite «skipper tak» og øyenlyser avlsdyrene litt mer og kanskje får valpekjøpere på hunder som er eldre enn 4 år til å også ta en liten runde for å finne ut om det er mer der enn vi tror.

Reklame

2 kommentarer om “Svaret på bloggen i går er vel: JA!?

  1. Det må være skjebnens ironi! Jeg synes det er veldig bra at du tar opp slikt.Selv om tilstanden er behandelbar eller ikke er livstruende, synes jeg det er viktig at alt slikt kommer frem i lyset (pun intended) når det gjelder helsetilstanden i en rase. Å la være å sjekke fordi det angivelig er sjeldent (og klart det er sjeldent hvis det ikke sjekkes..) er en stikke-hodet-i-sanden som ikke kommer hunderasen til gode. Nå vet jeg ikke om det er direkte motstand å sjekke øyne ofte hos kelpie? At det ikke gjøres fordi man ikke vet bedre simpelthen?

    Jeg husker at i utenlandsk basenji-miljø var det mye grugg rundt dette med basenjier og hypotyrose og det er vel fremdeles slik der at man ikke forlanger at avlsdyr skal sjekkes for HT, enda sykdommen kan ha enorme fyiske og adferdsmessige konsekvenser hvis den ikke behandles – og enda det er en sykdom som er lett å behandle og behøver ikke bety avlssperre men alle valpekjøpere må være påpasselige med å sjekke opp sine basenjier for sykdommen.

    Men jeg regner med at kelpiemiljøet begynner å sjekke uten å mukke, det skulle jo ikke være vanskelig i en rase hvor en slik ting som MH feks er så utbredt!! (Og ja, Strider skal sjekkes! )

  2. Dina (som rett nok er belger, men katarakt er sannsynligvis katarakt uavhengig av rase) ble øyelyst fri i 2005, 2007 og 2009. I 2010 hadde hun mild bakre polkatarakt på begge øyne, 7 år gammel. Jeg hadde egentlig planer om å øyelyse henne igjen i år for å se om det utviklet seg noe, men det ble ikke sånn.

    I belgerklubben har vi hatt et prosjekt hvor klubben betaler for øyelysing av hunder født i 2003-2006, tror jeg det var, for å få en oversikt over hvor mange affiserte hunder det er (de er gamle nok til å ha fått denne utviklingskatarakten, den ser ut til å dukke opp på belgeren når de er rundt 5-6 år gamle), og om det er et problem klubben må ta tak i. Prosjektet pågår fortsatt, tror jeg, men det er ikke så altfor mange som har benyttet seg av sjansen, så vidt jeg veit (jeg er langt mindre engasjert i øyesykdommer enn folk tror – jeg øyelyser mine hunder, så får andre heller bare gjøre som de sjøl vil). Men vi fant vel ut at det var et større problem på terv enn det er på groenendael (mallene øyelyses praktisk tatt ikke i det hele tatt, og det er vel kanskje 3-4 laekker i landet, så der har vi ingen statistikk i det hele tatt), enda det var groenendael vi først la merke til at hadde et problem med øyesykdommer.

    For meg som ble mer eller mindre dytta ut i øyelyse-krigen, så ønsker jeg deg lykke til. Jeg skal ikke si at hadde jeg visst det jeg visste i dag, så hadde jeg ikke tatt den kampen, for jeg tror jeg hadde gjort det allikevel – man burde jo i det minste prøve, ikke sant? Det er kanskje en håndfull som øyelyser nå, mot sporadisk før. Det er jo en viss forbedring.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s