Burde man øyenlyse AK mer?

I Finland og Nederland har de øyenlyst AK i mange år, og resultatene har somoftest vært helt uten anmerkning. Men siste tiden har det dukket opp PRA-mistenkte hunder. Dette har også skjedd før og hundene har blitt fri etter 2 år da det ikke har vært noen videre forandring på dette punktet. Men er det noe der vi ikke kan plassere i noen bås?

En oppdretter har vist vært i kontakt med Optigen og det finnes ikke ett «normalt» PRA gen der. Det har vist kommet inn PRA blodprøver på AK (de som er mistenkte) og de finner ikke det samme genet som er på andre PRA raser. Så foreløpig fins det ingen mulighet for gentest heller.

Jevnt over er det svært få AK som blir øyenlyst om man ser på alle hunder som blir født eller går i avl. De blir også gjerne bare øyenlyst en gang i ungalder (skyldig i det her også).

Avlsanbefalingene fra «autoriserte øyenlysere» revidert 2008. Sier dettte om AK:

Australsk kelpie

Sykdom:

Linseluksasjon Utviklingskatarakt Undersøkelsesrutine: Avlstisper undersøkes før hvert valpekull, hannhunder årlig så lenge de brukes i avl. Øvrige hunder undersøkes i 1, 4 og 7 års alder.

Avlsanbefaling: Hunder med katarakt bør ikke brukes i avl. Hunder med linseluksasjon, deres foreldre, søsken og avkom bør ikke brukes i avl.

Talli kommer til å øyenlyses igjen denne mnd, ikke pga jeg har noen indikasjoner på at det er noe, men hun er nå 5 år og jeg hadde tenkt å gjøre det før kullet. Men så glemte jeg stamtavlen når jeg var på NKK Hamar.

Jeg kommer fra nå til å øyenlyse ved 1 år og siden følge opp ved 4 år eller evt før ett kull på mine avlstisper. Det er en undersøkelse som økonomisk koster veldig lite for meg å gjøre .

Litt lett statestikk fra Finland:

2008: 17 AK øyenlyst 2 stk med PPM, resten u.a Begge fra linjer som vi bruker i avl her i Norge.

Persisterende pupillmembran (PPM)

Hunder med små forandringer kan brukes i avl men bør fortrinnsvis parres med hund uten tilsvarende forandringer. Ved funn av PPM uansett rase kan det krysses av for ”affisert” hvis forandringene er uttalte og man vurderer at disse hundene ikke bør brukes i avl.

2009: 19 hunder øyenlyst, 1 PPM og 1 som jeg ikke klarer oversette fra Finsk diagnosen (tror det er linsekuksasjon). resten ua. Også her linjer vi har i Norge.

Primær linseluksasjon

Hunder med primær linseluksasjon bør ikke brukes i avl.

2010: 64 stk øyenlyst, 3 stk PRA mistenkt, 1 til som jeg er usikker på diagnose (samme som over) 1 RD mulitfolikal, 1 mild Katerakt (usikker på type i oversettelse),

Retinal dysplasi (RD) – fokal, multifokal, geografisk

Dette antas å være arvelig betinget hos alle raser der tilstanden påvises. Det anbefales ikke generell avlsrestriksjon, men affisert hund bør parres med øyelyst, normal hund. Total RD: Hunden skal ikke brukes i avl uansett rase.

Medfødt katarakt

Hunder med bilateral medfødt katarakt bør ikke brukes i avl dersom ikke klar annen årsak til katarakten kan påvises.

Ervervede tilstander

Pulverulent nukleær katarakt

Hunder med pulverulent nukleær katarakt kan brukes i avl, men bør fortrinnsvis parres med hund fri for slike forandringer.

Ulike typer PRA og katarakt

Forekommer hos alle hunderaser. Hunder med katarakt vurdert som sannsynlig arvelig bør ikke brukes i avl.

Hunder med PRA, uansett form, bør ikke brukes i avl. For foreldre, søsken og avkom vil avlsrestriksjoner avhenge av type og nedarving av sykdommen og hvorvidt det er gentest tilgjengelig.

2011: 58 stk øyenlyst, 1 katerakt, 1 usikker på diagnose (samme som de to over som er lyst igjen), 2 PRA-mistenkt, 1 øyenhår – analyse (usikker på om det er fri, ettersom det ikke står noen grad).

2012: så langt 28 stk, 1 stk PPM, 1 PRA-mistenkt.

Alle de hundene som har fått en diagnose eller er mistenkt er i slekt med hunder som går i avl i Norden, eller store deler av europa egentlig. Burde man ha oppfordret til å øyenlyse alle hunder over en 5-7 år periode bare for å få en oversikt? Det er jo ikke slik at sykdommer på øynene dukker opp ved første øyenlysning heller, det kan jo først gjøre seg gjeldene ved 7 år.

Jeg kommer iallefall til å gjøre det på mine avlsdyr de neste årene som kommer og prøve få evt hannhunder jeg ønsker bruke til å gjøre det også. Men jeg vet at i enkelte landsdeler er det vanskelig å få tak i en godkjent øyenlyser.

Men jeg funderer jo på om denne «mistenkt PRA» kan være noe annet??

Just my 50 cent 😉

Reklame

5 kommentarer om “Burde man øyenlyse AK mer?

  1. PRA-misstanke KAN vara en sk. «slask-diagnos» på förändring på retina, som dock inte behöver vara just PRA. Dock så är det ju något som är «fel»…

  2. Tilbaketråkk: Øyelysning | Monicas blog

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s