Øyenlysning på AK

Jeg er litt nyfiken på hva andre land har som krav på AK når det kommer til øyenlysning?

I norge har vi «Den Norske Veterinærforening» som har en liste over raser og hva foreningen har av avlsanbefalinger når de kommer til raser og øyenlysning. Nylig var det en runde på dette på Belgere i Norge da det dukker opp tilfeller (eller ble registrert tilfeller, hvem vet. Jeg er ikke 100% inne i saken.)

Iallefall har det ikke vært «normalt» å øyenlyse selv om Veterinærforeningen har anbefalt det.

Så hva mener de med min rase da?

Australsk kelpie

Sykdom:

Linseluksasjon Utviklingskatarakt Undersøkelsesrutine: Avlstisper undersøkes før hvert valpekull, hannhunder årlig så lenge de brukes i avl. Øvrige hunder undersøkes i 1, 4 og 7 års alder.

Avlsanbefaling:

Hunder med katarakt bør ikke brukes i avl. Hunder med linseluksasjon, deres foreldre, søsken og avkom bør ikke brukes i avl.

Nå blir Blaze øyenlyst hvert år  (noen ganger oftere) pga skaden på øyet sitt og for at den ikke skal utvikle/skad mer. Så om det dukket opp noe arvelig der så hadde jeg nok fått vite det ganske fort. Men jeg sender det ikke inn.

Talli ble øyenlyst februar 2009, mest pga jeg rett og slett var nyfiken etter at det dukket opp en hund med anmekning. Gunn Eva tok på eget inisjativ å sjekket Ivy i mars. Men sånn som jeg hører hun løper på mørke runderingen så må hun ha ekstremt bra syn *ler*

Om jeg tar ett kull til på Talli så kommer jeg nok til å undersøke henne igjen, og om Ikke kommer til å gå i avl så vil jeg bruke noen kr på det også. Det er en såpass lett undersøkelse som ikke krever neddoping eller noe, så det «koster» meg ikke så mye egentlig å gjøre det.

MEN, nå skal det sies at Working Kelpie fins ikke på den listen. Og når jeg spurte øyenlyser om de bare hadde ett felles register eller det faktisk var delt i to raser? Da tittet hun rart på meg, blinket noen ganger, og svarte «Ja, men det er jo samme rase.»

Så da er jeg litt nyfiken. Hvordan ligger dette ann i de andre nordiske landene? Egentlig på begge raser. For det hadde vært intressant å se hva Veterinærforeningen har bassert seg på under anbefalingen. Må også legge til at de oppdaterer Avlsanbefalingene for hvert år. Den jeg la ut er for 2010.

I Norge er det derimot ikke registrert en eneste WK som er øyenlyst i perioden 2006-2010. 3 stk AK i samme periode.

Nå har jeg gått igjennom listene til Finske Kennel Klubben og funnet noen med anmerkning 2007-2010.  PPM.

Desverre så finner jeg ikke ut hva WK er registrert under med navn i Finland.

Persisterende pupillmembran. I en periode i fosterstadiet mens øyet dannes, er pupillåpningen lukket av en membran. Før fødsel tilbakedannes membranen, slik at det blir en åpning i regnbuehinnen – pupillåpningen. Små rester av membranen kan ofte observeres med spaltelampe også etter fødsel hos mange hunder og har som regel ingen betydning for hunden. I noen tilfeller er imidlertid membranrestene kraftigere og kan observeres direkte. De kan gå som strenger på tvers av pupillåpningen eller de kan hefte seg til linsen eller baksiden av hornhinnen. Defekter i synsnerven har også vært observert samtidig med denne tilstanden. PPM er medfødt og vil ikke forandre seg med økende alder, men når øyet vokser kan forandringer i linse og hornhinne bli relativt mindre. Nedarvingen er ikke med sikkerhet fastslått. Det er viktig å registrere forandringene, selv om det ikke får avlsmessige konsekvenser for dyret. Dyr med store forandringer anbefales likevel ikke brukt i avl.

Denne forklaringen er hentet fra Sheltie klubben sin side.


Noen andre som har gjort seg noen tanker rundt dette?

En kommentar om “Øyenlysning på AK

  1. Så länge vi inte har ett bekämpningsprogram ( SKK ) så finns ju inga krav, varken på undersökning eller resultatet av en ögonundersökning för avel. Detta gäller även tex. ED. Alltså KAN man avla på hundar som inte har friska ögon, samt hundar med ED. Vilket väl dock ingen gör – förhoppningsvis!
    Det är väl aldrig fel att «bättra sej». Varför inte kolla tilltänka avelshundar?! Orka är ögonkollad inför sin tilltänka kull och bl.a. Busligan-Stina & Grejaskogen-Anna har kollat en del hundar. Bra 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s